Kontakta Oss FÖr Rådgivning och PRISFÖRFRÅGAN
Eskilstuna 016 – 70 700
Stockholm 08 – 531 707 25
Uppsala 018 – 26 26 46
Västerås 021 - 80 33 00

SEDUM PÅ TAK

Sedumtak / TaksedumPerfekt till gröna tak
Sedum kräver lite skötsel, är torktåligt och har ytligt rotsystem. Detta gör att sedummattan passar perfekt på en utsatt miljö, såsom ett tak. Ett sedumtak är dessutom vackert. Tänk dig att titta ut på ett frodigt och blommande garagetak!

Fördelar med sedumtak
• Isolerar byggnaden.
• Dämpar buller.
• Tar hand om förorenat dagvattnet.
• Förbättrar luftkvalitén, då växterna binder luftföroreningar och damm.
• Jämnare temperatur inomhus (det blir svalare om sommaren och varmare om vintern).
• Skyddar tätskiktet från UV-ljus, vilket förlänger tätskiktets livslängd.
• Bra för djurlivet, ex fjärilar, insekter och fåglar.

Olika uppbyggnader
Det finns flera alternativ och sätt att bygga upp gröna tak. För sedummatta Premium rekommenderar vi uppbyggnad enligt Byggros. För sedummatta Flex rekommenderar vi uppbyggnad enligt Eurotema. Se gärna deras hemsidor för fler förslag.

Klicka på länkar nedan för att komma till våra exempel på uppbyggnad för respektive sedummatta:

Uppbyggnad PREMIUM

Uppbyggnad FLEX

.

Sedummatta Premium 
Hos oss är Premium det populäraste valet till sedumtak. Premium är framtagen för skandinaviskt och nordiskt klimat. Sedummattan är odlad på ett nät av konstfiber som inte förmultnar. Det innebär att sedummattan kan tas bort och läggas tillbaka om taket behöver repareras.

Sedummatta Flex
Flex har funnits länge på marknaden och är väl beprövad på sedumtak. Sedumatta är odlad i Holland och leverantören garanterar en mossfri sedummatta. Flex, till skillnad från Premium, kräver inte att skarvar behöver fyllas på med substrat.

Gröna tak väger
Taket ska klara vikten av sedummatta och uppbyggnad. Tänk på att både underlaget och sedummattan ökar i vikt när det är vattenmättat.

Brandsäkert
Ett grönt tak måste vara brandsäkert för att försäkringen ska gälla. Våra sedummattorna till tak är godkända enligt brandskyddsklass Broof(2). Även underlaget ska vara brandsäkert, fråga oss gärna om du har funderingar.

Rotsäkert takpapp
Använd både ”hängslen och livrem” och montera ett rotsäkert takpapp som tätskikt. För att försäkringar ska gälla ska läggningen utföras av en auktoriserad takläggare.

Som exempel finns Temaflex Green, som är ett rotbeständigt tätskikt för gröna tak. Temaflex Green appliceras genom kallklistring, mekanisk infästning eller helsvetsning, samtliga metoder är utan öppen låga.